понеделник, 30 април 2012 г.


Копривщица отбелязва 136 години от Априлската епопея

  • България, 30.04.2012 20:39 ( последна промяна в 30.04.2012 21:24)
  • Автор:
  • Видяна: 28 пъти
  • Коментари: 0
Утре ще има традиционната възстановка на събитията


Снимка: Ладислав Цветков

В Копривщица тази вечер започнаха официалните чествания за 136-та годишнина от Априлското въстание. На площад "Двадесети април" има празничен концерт. Въстанието избухва предсрочно на 20 април по стар стил заради предателство, с гръмването на първата пушка и изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков.

Пусни видео
Утре ще се проведе традиционната възстановка на събитията. Преди 136 години, болният от туберкулоза Тодор Каблешков, лежи с треска в стаята си. Османската власт е разбрала за готвения бунт и праща потеря при него. Тук втората майка на революционера изиграва решаваща роля.
„Майката на Тодор Каблешков ги посреща долу в другата стая и ги посреща на кафе. Тя знае защо идват. И той се измъква от задния вход”, припомня Стефан Николов.
Все повече копривщенци искат да се включват във възстановката на въстанието, но костюмите не достигат. За честванията, Копривщица посреща всяка година между 15 и 20 хиляди души.
Утре всички гости на града и нашите зрители ще станат съпричастни към тези събития. bTV ще ви ги покаже на живо в предаването “Тази сутрин”.
  • 0 0
Източник и свързани теми                       Видео

Няма коментари:

Публикуване на коментар