вторник, 1 май 2012 г.

Замесиха Саркози в компромат с българските медсестри

30 Април, 2012  автор: frognews.bg

Замесиха Саркози в компромат с българските медсестри
Никола Саркози
Атомна централа срещу освобождаването на българските медици, държани в Либия, е трябвало да получи полковник Муамар Кадафи през 2007 г. Това пише в обширна статия френското издание „Les Inrocks", oзаглавена „Българските медицински сестри - тайната сделка между Саркози и Кадафи".

Вестникът се позовава на информация, която се съдържа секретни документи, които ще бъдат оповести подробно на по-късен етап, уточнява изданието.

Трудно е, се е оплакал преди време френският президент в хода на преговорите с либийския лидер за освобождаването на българските медицински сестри и лекар, признати от съд в Либия за виновни за умишлено заразяване на деца с вируса на ХИВ.
Разкритията за сделката се случват малко преди балотажа на президентските избори във Франция.

Беше трудно, но той (Саркози бел.ред.) успя и това му донесе успеха - всички бяха освободени. От този момент обаче се появи и подозрението - какво е обещал Никола Саркози на Кадафи в замяна на този хуманитарен жест, пита „Les Inrocks" - и допълва - още в деня на завръщането на медицинските сестри в България френските Зелени го обвиниха, че е купил милостта на либийския ръководител с опасен „предмет" - атомна енергия.

В продължение на пет години Саркози отхвърляше тези твърдения, отговаряйки им винаги с един и същи отговор - Нищо, нищо не е предлагано в замяна, нищо не е договорено скрито. Как би могъл да даде атомна сила на един луд в замяна на дипломатически подарък? Изданието обаче подчертава, че от документите, с които разполага, именно през 2007 между Париж и Триполи е договорена сделка за построяването на атомна централа в Джамахирията срещу освобождаването на българските медици.

Навремето Кадафи е знаел, че Саркози има нужда от подобна хуманитарна победа, за да блесне на международната сцена. Много ловко, полковникът иска от Франция оръжия и атомна централа. Секретните документи, с които се е сдобило изданието, разкриват, че Париж се е съгласил да му ги даде, ако либийският режим освободи българските медици.

Реално Франция е тази, която предлага истинската сделка на Либия. Това се случва на 17 юли чрез посланика на европейската страна в Триполи. Тогава Франция предлага споразумение на Либия чрез посланика си в Триполи. Текстът на споразумението се отнася до теми, които Саркози и Кадафи са обсъждали по-рано по телефона - борбата с тероризма, нелегалната имиграция, сигурността и ядрената енергетика.

Три дни след предложението Кадафи отговаря, но вдига залога. Той изисква от Франция подписването на специален военен и ядрен договор, включващ изграждането на ядрена централа.

На 23 юли Париж приема да подпише „меморандум за съгласие", съдържащ искането на Либия. Той позволява на Франция да заобиколи международните споразумения за ядрено неразпространение. Срещу този меморандум Париж поставя едно условие - освобождаването на българските медици, задържани в Либия. На 24 юли успехът е налице - Кадафи се съгласява медиците да бъдат върнати в България със самолет на френската република.

На следващия ден Никола Саркози пристигна в либийската столица Триполи и заедно с външния министър Бернар Кушнер подписват ядреното и военно споразумение, допълва изданието.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар