понеделник, 30 април 2012 г.


Копривщица отбелязва 136 години от Априлската епопея

  • България, 30.04.2012 20:39 ( последна промяна в 30.04.2012 21:24)
  • Автор:
  • Видяна: 28 пъти
  • Коментари: 0
Утре ще има традиционната възстановка на събитията


Снимка: Ладислав Цветков

В Копривщица тази вечер започнаха официалните чествания за 136-та годишнина от Априлското въстание. На площад "Двадесети април" има празничен концерт. Въстанието избухва предсрочно на 20 април по стар стил заради предателство, с гръмването на първата пушка и изпращането на кървавото писмо, написано от Тодор Каблешков.

Пусни видео
Утре ще се проведе традиционната възстановка на събитията. Преди 136 години, болният от туберкулоза Тодор Каблешков, лежи с треска в стаята си. Османската власт е разбрала за готвения бунт и праща потеря при него. Тук втората майка на революционера изиграва решаваща роля.
„Майката на Тодор Каблешков ги посреща долу в другата стая и ги посреща на кафе. Тя знае защо идват. И той се измъква от задния вход”, припомня Стефан Николов.
Все повече копривщенци искат да се включват във възстановката на въстанието, но костюмите не достигат. За честванията, Копривщица посреща всяка година между 15 и 20 хиляди души.
Утре всички гости на града и нашите зрители ще станат съпричастни към тези събития. bTV ще ви ги покаже на живо в предаването “Тази сутрин”.
  • 0 0
Източник и свързани теми                       Видео
Спорт| Наука и Здраве

Mercedes-Benz увеличи печалбата на Daimler

публикувано: 27/04/2012 - 12:16 | | коментирай сега
Mercedes-Benz увеличи печалбата на Daimler
Немският автомобилостроител Daimler отчете рязко покачване в печалбите, благодарение отчасти на рекордните продажби на Mercedes-Benz, предава BBC. Нетната печалба за първите три месеца на годината е 1,42 млрд. евро, което е с 20% повече спрямо година по-рано. Приходите на компанията са нараснали с почти 10% до 27 милиарда евро. Продажбите на Mercedes удариха рекордните 338,300 броя, като най-високи резултати отчитат европейските и американските пазари. Марките луксозни автомобили продължават да се радват на потребителски интерес, въпреки глобалната икономическа несигурност. По-рано този месец BMW и Audi също отчетоха рязко увеличение в продажбите.
Приходите на Mercedes от леки коли са се увеличили с 8% до 14,9 млрд. евро. Продажбите са нараснали с 21% до 107,700 единици. Единствената област, в която Daimler има проблеми, са микробусите Mercedes, където продажбите са намалели поради "слабостта на пазара в Западна Европа". Като цяло, Daimler обяви, че очаква да продаде повече превозни средства през тази година в сравнение с миналата. "Ние започнахме годината със силно първо тримесечие", каза председателят на компанията Дитер Зетше.
"Въпреки по-високите инвестиции в бъдещ растеж и предизвикателната среда на пазара, ние успяхме да изненадаме с много по-добри от предходната година резултати по отношение на единичните продажби, приходите и нетната печалба", каза още той.
                                     Виж всички новини
През първите 4 седмици отслабнах с 12,5 кг!
Статия от серията: 'Диетични тенденции: Най-добрите диети, които могат да ви помогнат да отслабнете ефективно.'




Мария Р. - журналист, главен редактор на месечното списаниие 'Medical Health News' лично провери действието на хранителната добавка
Мария - известна журналистка, 38-годишна, тежеше 95 кг.
при ръст 160 см. Беше дебела жена, ненавиждаше своите килограми!

Дълги години Мария отчаяно се вкопчваше във всичко възможно.
Толкова много искаше да се отърве от проблемните килограми, че
бе изпробвала всички известни й методи за отслабване.

Включително магическите таблетки за намаляване на
 теглото, обещаващите незабавни резултати диети-чудо, тежките
физически упражнения, уж гарантиращи великолепни резултати, както
 и мъчителните гладувания, чрез които се бореше със своя организъм.
ВСИЧКО БЕ НАПРАЗНО!

Виж Повече
Моля бъдете така добри да кликвате и върху рекламките на гугъл: малко по-долу и горе в дясно:) Благодаря предварително
Панорамни снимки